To eat is a necessity but to eat intelligently is an art – La Rochefoucauld

Lichiu clasic

Posted on aprilie 6, 2016 | in Desert | by

Lichiu clasic (reteta Alma Dumbraveni, jud. Sibiu)

Lichiu clasic

Lichiu clasic

Ingrediente:
Aluat
1 kg faina
3 galbenusuri
100 g zahar
100 g ulei
1 lingurita sare
Aprox. 500 ml lapte cald
Coaja de la 1 lamaie
1 cub drojdie

Pentru uns aluatul se amesteca:
500 g smantana grasa
Ulei
5 galbenusuri
Coaja rasa de la 1 lamaie

Zahar pudra cu vanilie – de presarat pe lichiu inainte de servire

Mod de preparare:
Intr-un vas mare se introduce faina, galbenusurile, sare, zaharul, drojdia si se amesteca. Apoi se adauga uleiul, coaja de lamaie si lapte cat cuprinde (aprox. 500 ml). Se framanta foarte bine (aprox. 20 de minute) pana se formeaza un aluat elastic si se desprinde de pe vas. Se lasa la dospit aprox. 1 ora intr-un loc caldut si acoperit cu un servet.
Dupa ce a dospit, se imparte aluatul in 3 parti egale.
Se intinde prima foaie intr-un strat subtire de aprox. 3mm, care se pune intr-o tava tapetata in prealabil cu hartie de copt. Deasupra se pune un strat generos din amestecul de smantana (smantana, ulei, galbenusuri, coaja rasa de lamaie) si se da la cuptor la 180°C aproximativ 30 minute pana face „flori” deasupra si se rumeneste.
Dupa ce s-a copt, se lasa 10 minute sa se mai raceasca, apoi se presara cu zahar pudra cu vanilie.
La fel se procedeaza si cu celelalte doua parti de aluat ramase.
Se servește cald, tăiat triunghiuri ca de pizza, cu zahăr pudră din belșug.

Comments are closed.

Tag Cloud