November 10, 2024
Ingrediente:
Pentru supa:
2 bucati rasol vita
3-4 morcovi
2-3 bucati patrunjel
1 buc. telina mai mica
1 ceapa alba
3-4 catei usturoi
Piper boabe (aprox. 10 boabe)
1 legatura patrunjel verde
Sare
3 litri apa
Pentru galuste:
1 ou mare
gris
sare
un varf bicarbonat de sodiu
2 litri apa
Mod de preparare:
Supa:
Carnea de vita se pune la fiert intr-o oala cu apa rece, impreuna cu o lingurita sare, la foc mic. Dupa ce a inceput sa fiarba se spumeaza mereu pentru ca supa sa ramana limpede. Apoi se acopera cu un capac si se mai lasa sa fiarba aprox. 1 ora.
Intre timp se curata ceapa, morcovii, patrunjelul, telina si usturoiul.
Morcovii si patrunjelul se taie in 4 pe lungime, iar telina in bucati mai mari.
Cand carnea este aproape fiarta se adauga zarzavaturile, ceapa intreaga, cateii de usturoi intregi si piperul boabe si se mai lasa pe foc pana cand sunt toate fierte. Dupa ce s-au fiert carnea se scoate din supa, se taie bucatele si se reintroduce in supa.
Galustele de gris:
Intr-o oala se pune apa la fiert.
Intr-un bol bateti albusul pana devine spuma, adaugati apoi galbenusul, sare si bicarbonatul de sodiu. Adaugati treptat gris (in ploaie) si amestecati cu ajutorul unei furculite, pana ce obtineti o compozitie asemanatoare cu o mamaliguta mai moale. Luam cu lingura din compozitie si o punem in apa clocotinda ( daca fierbe prea tare lasati focul mai mic ). Lingura o trecem mereu prin apa inainte de a lua din compozitia de galuste. Dupa ce am adaugat glustele in oala, acoperim oala cu un capac si fierbem galustele timp de 10- 15 minute. La mijlocul timpului de firbere „speriem” galustele cu o ceasca de apa rece (adaugam putina apa rece pe fiecare galusca).
– daca galusca se imprastie, inseamna ca pasta nu a fost suficient de tare. Mai puteti adauga un pic de gris.
-daca lasi un timp pasta de gris (sa zicem din motivul ca apa nu a dat inca in clocot), o sa ai surpriza ca amestecul sa se intareasca prea mult: alt motiv pentru a obtine galuste „beton”…
Servire:
Intr-o farfurie se adauga 1-2 galuste, zarzavat, carne si 2 polonice supa, iar deasupra se presara patrunjel verde tocat.
Pofta buna!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.