December 14, 2024
Ingrediente:
3 kg castraveti
2 kg gogonele
2 conopide desfacute in buchetele
2 pepeni mici
2 verze taiate in felii mai groase
ardei capia, curatati si taiati in jumatate
4-5 morcovi taiati rondele
1 kg ceapa mai marunta
1-2 capatani de usturoi
Crengute de marar uscat
Cimbru uscat
Foi de dafin
Frunze de telina
Frunze de visin
Radacina de hrean proaspat,curatat si taiat pe lungime in 2 sau in 4
Boabe de mustar
Piper boabe
Sare grunjoasa neiodata
Ardei iute – optional
Mod de preparare:
Mai intai vom aseza pe fundul butoiasului frunze de telina, cimbru, marar, frunze de visin, foi de dafin, catei de usturoi si bucati de hrean. Apoi incepem sa punem amestecat restul ingredientelor pana se umple butoiasul, aranjand legumele astfel incat sa incapa cat mai multe, folosind la fiecare strat de legume atat arome (se vor alterna frunze de visin, telina, marar, cimbru, foi de dafin, usturoi, piper boabe si boabe de mustar) cat si ardei iute si hrean care mentin muraturile tari.
Dupa ce ati terminat de aranjat legumele asezati deasupra frunze de telina, cimbru, bete de marar (dispuse in asa fel incat sa nu permita legumelor sa se ridice la suprafata), 2-3 bucati de hrean, piper si boabe de mustar.
Saramura:
Apa pentru saramura se calculeaza sa fie aproximativ jumate din capacitatea butoiului.
La 1 l apa se adauga 25g sare.
Se lasa sa clocoteasca 5 minute, apoi se ia oala de pe foc, se lasa sa stea aprox. 5 minute inainte sa se toarne peste legumele din butoi. Legumele din butoi trebuie sa fie bine acoperite de saramura.
Punem o farfurie, sau un suport de plastic sa tina legumele acoperite de saramura, se inchide butoiul cu capacul si se pune in loc racoros (camara, pivnita). Inainte de a inchide butoiul se poate pune si conservant.
Dupa o saptamana se vantura saramura din butoi.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.