January 29, 2025
Ingrediente:
pentru maia (se pregateste cu o zi inainte):
45 g faina alba 650
45 g faina de secara
2 g drojdie proaspata
60 ml apa plata (fara clor)
pentru aluatul de paine:
400 g faina alba 650
85 g faina de secara
12 g sare
10 g drojdie proaspata
260-280 ml apa plata la temp. de aprox. 20°C
Mod de preparare:
Maia: pregatiti maia cu o zi inainte, amestecand toate ingredientele intr-un bol. Acoperiti apoi bolul cu folie alimentara si lasati la fermentat peste noapte (aprox. 12 ore la temperatura camerei).
Aluatul de paine:
Preincalziti cuptorul la 240°C. Asezati o tava (in care veti coace painea, eu am folosit tava mare de la aragaz) in cuptor pe raftul din mijloc si o tava de chec dedesubt.
Intr-un castron mare de plastic adaugati ingredientele pentru aluatul de paine si maia (pregatita cu o zi inainte). Incepeti sa framantati pana aluatul devine elastic si se dezlipeste de castron. Eu am framantat aprox. 20 de minute. Dati o forma rotunda aluatului, acoperiti cu folie alimentara si lasati 1 ora la temperatura camerei.
Daca doriti 2 paini mai mici, impartiti aluatul in 2 si dati forma de paine dorita (rotunda, bagheta, etc.-vedeti pe internet cum se impatura aluatul astfel incat sa obtineti forma dorita).
Asezati cele 2 paini pe o bucata de hartie de copt si acoperiti cu un prosop de bucatarie si mai lasati 1½ ora la temperatura camerei.
Ar trebui sa-si dubleze volumul.
Presarati faina alba peste cele 2 painici si faceti 2 crestaturi putin oblice de-a latul painii (dar mai pe mijloc si nu dintr-un capat in celalalt) cu ajutorul unei lame clasice de barberit. Crestaturile sa aiba aprox. 2 mm adancime.
Coacerea:
Adaugati 50 ml apa in tava de chec incinsa si inchideti usa cuptorului, sa se genereze aburi (pentru a se forma o coaja crocanta)
Adaugati apoi painicile cu foaia de copt in tava incinsa si coaceti aprox. 20-25 de minute. Fiindca temperatura din cuptor va scadea cand deschideti usa sa introduceti painile, puteti fixa la inceput o temperatura mai mare, astfel incat chiar daca deschidem usa cuptorului temperatura sa nu scada sub 240°C.
Puteti verifica daca e coapta, batand usor partea de jos a painii, iar daca suna a gol, inseamna ca este coapta.
Scoateti din cuptor si lasati la racit.
Puteti obtine diferite tipuri de paine:
-daca presarati deasupra seminte de in sau seminte de floarea soarelui sau seminte de mac
-pentru aluat de pizza, adaugati si 60 ml ulei de masline extravirgin
-puteti adauga in aluat masline, rosii uscate, ceapa caramelizata sau ierburi, dupa gust.
Aceasta reteta am preluat-o din cartea “A taste of my life”, Raymond Blanc.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.