To eat is a necessity but to eat intelligently is an art – La Rochefoucauld

Paine taraneasca cu secara

Posted on august 19, 2017 | in Paine/Aluaturi | by

Paine taraneasca cu secara

 

Ingrediente:

pentru maia (se pregateste cu o zi inainte):

45 g faina alba 650

45 g faina de secara

2 g drojdie proaspata

60 ml apa plata (fara clor)

 

pentru aluatul de paine:

400 g faina alba 650

85 g faina de secara

12 g sare

10 g drojdie proaspata

260-280 ml apa plata la temp. de aprox. 20°C

 

Mod de preparare:

Maia: pregatiti maia cu o zi inainte, amestecand toate ingredientele intr-un bol. Acoperiti apoi bolul cu folie alimentara si lasati la fermentat peste noapte (aprox. 12 ore la temperatura camerei).

Aluatul de paine:

Preincalziti cuptorul la 240°C. Asezati o tava (in care veti coace painea, eu am folosit tava mare de la aragaz) in cuptor pe raftul din mijloc si o tava de chec dedesubt.

Intr-un castron mare de plastic adaugati ingredientele pentru aluatul de paine si maia (pregatita cu o zi inainte).  Incepeti sa framantati pana aluatul devine elastic si se dezlipeste  de castron. Eu am framantat aprox. 20 de minute.  Dati o forma rotunda aluatului, acoperiti cu folie alimentara si lasati 1 ora la temperatura camerei.

Daca doriti 2 paini mai mici, impartiti aluatul in 2 si dati forma de paine dorita (rotunda, bagheta, etc.-vedeti pe internet cum se impatura aluatul astfel incat sa obtineti forma dorita).

Asezati cele 2 paini pe o bucata de hartie de copt si acoperiti cu un prosop de bucatarie si mai lasati 1½ ora la temperatura camerei.

Ar trebui sa-si dubleze volumul.

Presarati faina alba peste cele 2 painici si faceti 2 crestaturi putin oblice de-a latul painii (dar mai pe mijloc si nu dintr-un capat in celalalt) cu ajutorul unei lame clasice de barberit. Crestaturile sa aiba aprox. 2 mm adancime.

 Coacerea:

Adaugati 50 ml apa in tava de chec incinsa si inchideti usa cuptorului, sa se genereze aburi (pentru a se forma o coaja crocanta)

Adaugati apoi painicile cu foaia de copt in tava incinsa si coaceti aprox. 20-25 de minute. Fiindca temperatura din cuptor va scadea cand deschideti usa sa introduceti painile, puteti fixa la inceput o temperatura mai mare, astfel incat chiar daca deschidem usa cuptorului temperatura sa nu scada sub 240°C.

Puteti verifica daca e coapta, batand usor partea  de jos a painii, iar daca suna a gol, inseamna ca este coapta.

Scoateti din cuptor si lasati la racit.

 

Puteti obtine diferite tipuri de paine:

-daca presarati deasupra seminte de in sau seminte de floarea soarelui sau seminte de mac

-pentru aluat de pizza, adaugati si 60 ml ulei de masline extravirgin

-puteti adauga in aluat masline, rosii uscate, ceapa caramelizata sau ierburi, dupa gust.

Aceasta reteta am preluat-o din cartea “A taste of my life”, Raymond Blanc.

Comments are closed.

Tag Cloud