To eat is a necessity but to eat intelligently is an art – La Rochefoucauld

Tort cu sarlota de zmeura si ciocolata

Posted on ianuarie 7, 2020 | in Desert | by

Tort cu sarlota de zmeura si ciocolata
Ingrediente:

Piscoturi Savoiardi
O tava rotunda de tort cu margine detasabila, cu diametrul de aprox. 20 cm
Sirop (apa cu zahar)
Fructe de padure pentru ornat

Pentru crema de fructe de padure:
300 g fructe de padure, congelate
70 g zahar
2 linguri zeama de lamaie
7 g praf de gelatina
45 ml apa rece

Pentru umplutura de mascarpone:
450 g mascarpone
400 g smantana pentru frisca
24 g zahar pudra

Pentru crema de ciocolata:
150 g ciocolata cu lapte
80 g smantana pentru frisca
3 g praf de gelatina
aprox. 2 linguri apa rece

Mod de preparare:
Tapetati baza formei de tort cu hartie de copt.
Taiati 2 cm din fiecare piscot, daca aveti tava de tort cu diametru mai mare de 20 cm, deoarece in caz contrar, la sfarsit va ramane un gol prea mare la suprafata tortului si chiar daca il veti umple cu fructe, nu va fi la fel de aspectos.
Asezati piscourile de jur imprejurul tavii, cu marginea taiata in jos si cu partea zaharisita in interior, dar inainte treceti rapid partea nezaharisita a piscotului prin sirop. Astfel, partea umeda se va lipi de marginea tavii. Aveti grija sa nu imbibati piscotul in sirop, trebuie doar usor umezit pentru a sta lipit de marginea tavii.
Dupa ce ati aranjat piscoturile in jurul tavii, asezati un strat de piscoturi si pe fundul tavii. Puteti folosi si resturile de piscoturi (cei 2 cm) pentru a umple golurile dintre piscoturile de pe fundul tavii.

Pentru crema de fructe de padure – adaugati intr-o oala mai mica fructele de padure impreuna cu zeama de lamaie si zaharul si aduceti la fierbere la foc mediu. Dupa ce incepe sa fiarba, mai lasati la foc aprox. 15 minute, amestecand mereu pana se ingroasa.
Luati de pe foc si treceti amestecul prin sita, pentru a indeparta semintele.
Dizolvati gelatina in apa rece, dupa care puneti la foc mic pana se dizolva (aprox. 1 min.) si adaugati peste sosul de fructe strecurat, apoi amestecati.
Lasati sosul de fructe la racit, astfel incat sa ajunga la temperatura camerei.
Pentru crema de ciocolata – rupeti ciocolata in bucatele, adaugati smantana si puneti la foc pe baie de apa pana ciocolata se topeste.
Amestecati gelatina cu apa rece, apoi adaugati-o in crema de ciocolata fierbinte. Mai lasati pe foc aprox. 1 min., dupa care luati de pe foc si lasati la racit la temperatura camerei.

Pentru crema de mascarpone – mixati intr-un bol mascarpone impreuna cu zaharul pudra. In alt bol, bateti smantana pana se formeaza frisca.
Incorporati treptat frisca in amestecul de mascarpone.
Impartiti crema de mascarpone in doua parti egale.

O parte din crema de mascarpone amestecati-o cu crema de ciocolata pe care apoi o asezati ca prim strat in forma de tort peste piscoturi. Rezulta un mousse de ciocolata (sarlota). Dati la frigider aprox. 30 min.

Amestecati cealalta parte din crema de mascarpone cu sosul de fructe de padure – rezulta un mousse de fructe de padure (sarlota). Adaugati-l peste crema de ciocolata, care a stat la frigider.

Dati totul la frigider pentru min. 6 ore sau lasati peste noapte.
Inainte de servire, indepartati marginea detasabila a formei si legati piscoturile cu o funda. Decorati cu fructe de padure proaspete si serviti.

Eu am decorat cu zmeura si felii de lamaie si lime.

Comments are closed.

Tag Cloud